Peči na drva – preizkušeno odlične

V naši ponudbi se med drugim nahajajo tudi peči na drva, ki so preizkušene ter zanesljive. Kako to vemo? Mnogo pozitivnih referenc ter zadovoljne stranke so nas prepričale, da se o tem zagotovo ne motimo.

Zakaj kuriti na drva? Predvsem zato, ker je naša dežela zelo bogata z lesom, kar omogoča visoko dostopnost kakovostnega lesa ter drv. Dostopnost pa omogoča tudi nižjo ceno energenta. Ker so drva obnovljiv vir energije, je njihova uporaba ekološka ter ekonomična. Kurjenje v peči na drva se smatra za nevtralnega glede emisij ogljikovega dioksida, saj naj bi se ob kurjenju sprostilo le toliko emisij, kot ga drevesa skladiščijo v toku rasti.

peči na drva

Ločimo več različnih vrst peči na drva. Klasična peč na drva deluje s pomočjo zgornjega izgorevanja. Deluje z atmosferskim vlekom dima skozi dimnik. Regulira se z regulatorjem vleka. Klasična peč na drva ima lahko vgrajen tudi ventilator. Izgorevanje tako uravnava ventilator, ki zrak dovaja pod drva, s tem pa zagotavlja nekoliko boljše delovanje ter visoke izkoristke. Poznamo pa tudi peč na uplinjanje polen – delujejo s pomočjo regulacije zraka, ki jo zagotavljajo ventilatorji, ki kisik dovajajo tako v zgornjo kot v spodnjo komoro. Tako uravnavajo določeno stopnjo kisika v dimnih plinih. Tovrstne peči na drva imajo najvišje izkoristke, dosegajo pa vrednosti preko 90%. Ta vrsta peči zahteva vgradnjo zalogovnika, kjer se shranjuje višek energije.

Za dobro delovanje peči na drva, je najprej potrebno poskrbeti za izbiro prave peči za vaš dom. Potrebno je izbrati pravo zmogljivost za ogrevanje stavbe. Predimenzionirana peč bo pustila negativen pečat na vaši denarnici, pa tudi pri kakovosti samega ogrevanja. Peč je potrebno tudi redno čistiti ter po potrebi vzdrževati. Poskrbite za kurjenje ustrezno suhega lesa. Le-ta ne sme biti preveč vlažen (pod 20% vlažnost), pomembno pa je tudi, da je primerno razsekan. V peč na drva sodi le les, zato vanj ne mečite gospodinjskih in ostalih odpadkov, barvanega lesa, časopisov ali revij.