Ko pridemo na temo nakup računalnika je večno vprašanje kaj izbrati. Ker prenosni računalnik in namizni računalnik nista ista je odločitev včasih zelo težka. Prenosni računalnik, ki je po ceni enak kot namizni je od le teh veliko manj zmogljiv.  To pomeni , da če bomo želeli prenosnik, ki bo enako zmogljiv bomo morali zanj plačati veliko več denarja. Zato se večina ljudi, ki računalnik potrebuje le za domačo uporabo raje odloči za namizne računalnike, ki so cenejši in tudi bolj zmogljivi. prenosni računalnik

Tovrstni računalniki, se razlikujejo med seboj po vrsti, ceni, zmogljivosti… Pred nakupom moramo vedeti za kaj bomo prenosni računalnik uporabljali in kakšen bo njegov namen v našem domu. Če potrebujemo zmogljiv računalnik za domačo uporabo je bolje, da se odločimo za namiznega. Če pa veliko potujemo in po poti potrebujemo tudi računalnik je zato boljši prenosnik. Vendar ta prenosnik ne bo tako zelo zmogljiv zato bomo morali, če bomo želeli močnejšega bomo morali plačati skoraj še enkrat več denarja kot za namiznega. Res je da lahko prenosni računalnik nosimo s seboj in ga uporabljamo na poti a vseeno če potrebujemo zmogljivost nam je ta enostavno ne bo mogel prinesti.

Prenosni računalnik je torej naprava za tiste, ki želijo mobilnost in uporabnost na poti. Prenosni računalnik je primeren tako za mlajše kot malo starejše saj deluje na isti princip kot namizni računalnik le, da je manjši, lažji in lahko ga uporabimo na poti. Če želite, da bo prenosni računalnik deloval karseda hitro je dobro, da kupite takega, ki ima vsaj 6 GB delavnega polnilnika in SSD disk. Prenosni računalnik z tem diskom bo deloval veliko hitreje kot z običajnim trdim diskom. A odločitev je vaša. Res je, da so SSD diski malo dražji kot običajni diski a vendar se njihov nakup še kako splača.