Si hočete ogledati film, na katerega čakate že kar nekaj časa, vendar pa je nakup vstopnice za kino dvorano predrag? Hočete čim  prej začeti igrati nove igrice, ki so ravno kar izšle, vendar pa je nakup le teh ne smiselen, zaradi tako visoke cene samih igric? Seveda se vsi strinjajo s temi vprašanji, oziroma je vaš odgovor na njih pritrdilen. Rešitev za te težave pa so piratske vsebine. V nadaljevanju teksta vam bomo razložili, kaj so to piratske vsebine, kako jih dobimo, kakšne so njihove nevarnosti in tako naprej.

piratske vsebine

Kot smo že omenili v uvodu tega članka, bomo v nadaljevanju le tega razložili, kaj to piratstvo sploh je (programsko) in kakšne so njegove nevarnosti ter podali odgovore na mnoga druga vprašanja. Pa začnimo.

Kaj je to spletno oziroma programsko piratstvo? To je termin, ki označuje po zakonu prepovedano distribucijo, prodajo in uporabo programske vsebine. To je vsebina, ki je plačljiva, vendar pa za njo nismo plačali (po domače povedano).

Katere so to piratske vsebine, oziroma, katere vrste piratskih vsebin poznamo? Piratska vsebina je lahko tako rečeno vsaka vrsta programske opreme, ki jo lahko zaženemo na našem računalniku ali pametni napravi. Tako poznamo na primer piratske filme, igre, programe (najbolj prenesen preko piratskih spletnih portalov je PhotoShop), operacijski sistemi, glasba, videoposnetki, slike in tako dalje. Največkrat se prenaša filme, igre in programe.

Sami začetki piratske vsebine so bili počasni in okorni. Prvo piratstvo se je zgodilo, ko je skupina ljudi začela kopirati datoteke z disket in jih pošiljati v medmrežje ali pa so uporabili diskete za instalacijo programov in le te po instalaciji pošiljali po pošti drugim uporabnikom piratskih vsebin. To so pozneje ukinili tako, da so ob uporabi programa morali uporabniki le tega imeti disketo nameščeno v računalniku in je niso smeli jemati ven, če ne se program zapre.

Deljenje, kopiranje in uporaba piratske vsebine je prepovedana po zakonu in je kazensko preganjana. V nekaterih državah se lahko gre za deljenje, uporabo in kopiranje piratske vsebine tudi v zapor.

Seveda je piratstvo oziroma piratske vsebine sporne z vidika proizvajalcev programske opreme, saj le ti s tem izgubijo milijarde dolarjev letno in na deset tisoče delovnih mest.

Po svetu obstajajo tudi piratske stranke, ki se zavzemajo za direktno demokracijo in prost dostop do interneta in vsebin na internetu.

Upamo, da vam je ta članek pomagal pri razumevanju piratskih vsebin in programskega piratstva na sploh.