Investicija v dober plinski štedilnik za vašo kuhinjo lahko naredi veliko razliko za vašo kuho in udobje bivanja nasploh. Ker je možnosti plinskih kuhališč mnogo, pred nakupom dobro preverite našo ponudbo ter nato izberite model, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam in željam.

Pred nakupom preverite, ali v vašem naselju obstaja možnost priklopa na plinovod. V nasprotnem primeru izberite plinski štedilnik s prostorom za plinsko jeklenko. Izmerite tudi mesto za namestitev štedilnika – zagotovo si ne želite, da bi bila kupljena naprava prevelika ali premajhna za določen prostor. Plinski štedilniki se med seboj razlikujejo še po obliki, barvi in številom kuhališč. Običajno jih sestavljata dva ali štiri kuhališča, lahko pa tudi več.  Nekateri imajo pod plinskim kuhališčem nameščeno tudi pečico, ki deluje na elektriko ali plin. Plinski štedilniki so lahko kombinirani z drugimi vrstami kuhališč, npr. z električnim.

plinski štedilnik

Katere so prednosti plinskih štedilnikov? Plinski štedilnik za svoje delovanje uporablja propan ali zemeljski plin, zato ima pred svojimi električnimi tekmeci  več prednosti – predvsem v smislu zmogljivosti kuhanja ter varčevanju s stroški. V primerjavi z električnim štedilnikom porabi plinski veliko manj energije, samo kuhališče pa je bolj enostavno za upravljanje. Plinska kuhališča se na spremembe nastavitev odzivajo tako rekoč v trenutku (npr. kadar prilagajate moč kuhanja). Klasična električna plošča žal nima te možnosti. Ker je hitra odzivnost in prilagajanje temperature ključna za pripravo nekaterih jedi, se veliko profesionalnih kuharjev veliko raje odloča za pripravo hrane na plinu.

Plinska kuhališča je mogoče uporabljati tudi v primeru električnega izpada, kar je za nekatere regije precej velikega pomena (še posebej pozimi, ko je sneg na vejah težak in lahko prekine dovod elektrike v obrobna naselja).

Morda je slaba stran plinskih štedilnikov nekoliko oteženo čiščenje, saj ni sestavljen iz ravne plošče. Redno je potrebno čistiti vse dele štedilnika, tudi same gorilnike. V nasprotnem primeru se zaradi odprtega ognja hrana prismodi na zunanjost naprave.