Električna kolesa so postala nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Ne glede na to ali se radi odpravljate na dolga potepanja po naravi ali pa skočite le do trgovine, električna kolesa vam bodo olajšala pot.

Prednosti, ki jih nudijo električna kolesa

Električna kolesa imajo veliko prednost, saj imajo na kolesu električni motor, na poti pa vam pomaga tudi elektrika, s pomočjo katere se kolo samodejno poganja. Vsi smo že bili v situaciji, kjer smo se z običajnim kolesom odpravili na pot, ki je bila prestrma, pretežka ali predolga in smo se želeli obrniti nazaj proti domu. Tudi, če ste v preteklosti imeli poškodbe kolen je lahko kolesarjenje lahko zelo naporno in boleče. Z uporabo električnih koles se ne boste nikdar več znašli v teh situacijah, saj bo električna energija shranjena v baterijah opravila to delo namesto vas.

električna kolesa

Električna kolesa delujejo tako, da nam pomagajo pri pedaliranju, glede na pritisk, ki ga s stopali ustvarite na pedale bo električno kolo samodejno zaznalo koliko napora vlagate in vam pomagalo pri vožnji z električnim motorjem. Večji pritisk kot boste ustvarjali na pedale, večjo moč bo zagotovil električni motor. Doseg električnih koles je odvisen od veliko faktorjev: velikosti baterij, ki jih uporabljate na električnem kolesu, potovalne hitrosti, teže kolesarja in hribovitosti terena, ki ga premagujete. Dejanski doseg je težko določiti, pa vendarle lahko svetujemo sledeče: manjša 250 Wh baterija je primernejša za manjše razdalje, medtem ko z večjo 500 Wh baterijo lahko dosežete razdaljo tudi do 80 km po ravnem terenu.

V vsakem primeru se je o pričakovanjih, ki jih želite od električnega kolesa potrebno posvetovati s strokovnjakom in po možnosti predhodno narediti testno vožnjo. S tem v mislih je električno kolo izjemno dobra in alternativna izbira klasični vsakodnevni vožnji (na primer z avtomobilom ali avtobusom), pri čemer pa je vožnja z električnim kolesom tudi veliko bolj prijazna do okolja, saj ne povzroča izpustov CO2.