Ultrazvok trebuha je popolnoma neboleč postopek, ki je končan relativno hitro. Uz trebuha, torej ultrazvok, lahko opravite na svojo pobudo (preventivni pregled), v nekaterih primerih pa vas bo na pregled naročil kar vaš osebni zdravnik.


Uz trebuha pomeni, da specialist s pomočjo visoko frekvenčnih zvokov, ki se odbijajo od notranjih organov in tako tvorijo sliko vaših organov, opravi pregled notranjosti vašega telesa oz. organov. Pregled je torej popolnoma neboleč in neintenziven. Na ta način se lahko pregleduje prebavne organe, npr. jetra, žolčnik, trebušna slinavka. Z ultrazvokom pa je mogoče pregledati tudi druge dela telesa – tako vam je na voljo ultrazvok srca, vratnih žil, arterij in ven spodnjih okončin, ultrazvok vratu ter ščitnice, skrotuma in testisov, mehkih tkiv ter sklepov, žil pri motnji erekcije in ultrazvok dojk.


Uz trebuha je zelo kratek pregled, običajno traja do 20 minut, pred samo preiskavo pa se mora pacient pripraviti, kar pa tudi ni zahtevno in ne vzame veliko časa. Bistveno je, da je pacient na dan preiskave tešč, torej, če ima preiskavo dopoldan, naj nič ne je, če pa jo ima šele popoldan, mora biti tešč vsaj šest ur oz. naj po deveti uri zjutraj ne bi jedel. Na dan preiskave je priporočljivo pojesti le manjši, lahek obrok, recimo prepečenec in čaj; tudi tri dni pred preiskavo naj uživa le lahko hrano. Seveda pa lahko na dan preiskave pijete, najbolje vodo ali čaj, prav tako pa morate vzeti vse tablete, ki jih jemljete tudi sicer.

uz trebuha
Nekatere preiskave, tudi uz trebuha, zahtevajo, da ima pacient poln mehur, zato uro ali uro in pol pred samo preiskavo popijte pol litra vode, bistveno je tudi, da zjutraj opravite veliko potrebo – pomagate si lahko tudi z odvajalnimi svečkami, če ne gre drugače.
S temi majhnimi in nezahtevnimi pripravami boste zagotovili, da bo pregled kakovosten in strokovno opravljen. Ultrazvok trebuha pa se sicer izvaja v vseh zdravstvenih ustanovah, tako v javnem zdravstvu kot tudi pri zasebnikih.