Čeprav se vsi veselimo sveže zapadlega snega, prvih pomladanskih sončnih žarkov, včasih tudi dežja, pa je dejstvo, da lahko ti in tudi drugi vremenski vplivi, recimo toča, negativno vplivajo na naše premoženje, zlasti na avtomobile, zato se dandanes vse več ljudi odloča za njihovo zaščito.  Temu namenjeni so nadstreški, ki jih poleg tega postavljamo tudi na terase in pred vhode.

nadstreški

Nadstreški so sestavljeni iz dveh bistvenih delov, in sicer iz strešne kritine, ki je lahko zgrajena iz kaljenega stekla ali plošč iz različnih materialov, in konstrukcijskih delov, pri katerih so najpogosteje uporabljeni les, kovina in aluminij, poznamo pa tudi druge možnosti pri izbiri materiala.

Izbiramo lahko med dvema vrstama nadstreškov. Nadstreški so lahko, namreč, samostoječi ali vpeti v stavbo, razlika med njima je očitna že iz imena samega.

Pomembno pa je, da se pred postavitvijo nadstreška pogovorite z izvajalcem, saj si mora ta predhodno ogledati lokacijo, s čimer bo zagotovil, da bo izbira prava.

Vsaka zgradba pa se zaključi s streho, ki je lahko poševna ali pa tudi ravna. Strešna kritina običajno zaključuje poševno streho in ji tudi daje izgled. Danes obstaja na trgu ogromna izbira različnih kritin. Nekatere so bolj primerne za industrijsko, spet druge za individualno gradnjo. Najpomembnejše pa je, da služi svojemu namenu, t.j., da varuje objekt pred zunanjimi vplivi. Strešna kritina mora biti prilagojena nosilnosti strešne konstrukcije, kakor tudi naklonu le-te. Običajno so vsi potrebni podatki navedeni v prospektih proizvajalca kritine. Običajno ponujajo proizvajalci še celo vrsto dodatkov, ki lahko polepšajo našo streho.  Samo barvo kritine moramo izbrati v skladu z lokacijsko dokumentacijo.

Bolj kot je streha razgibana, lepše pride do izraza strešna kritina, zato je njen izbor zelo pomemben. Ker so vremenski pogoji različni po regijah, moramo temu primerno izbrati tudi kritino.

Dobra je tista strešna kritina, ki je primerna za naše okolje, kljubuje vremenskim pogojem ter ima tudi dovolj dolgo življenjsko dobo.