Ker so cene ogrevanja vedno višje, se vse več uporabnikov odloča klasično kurilno olje zamenjati z novimi napravami za ogrevanje s peleti, tudi če naprava predstavlja neko investicijo, saj se stroški ogrevanja na daljši rok znatno zmanjšajo. Sicer pa so pa je to energent, ki je po uporabnosti in praktičnosti skorajda ekvivalenten kurilnemu olju, z izjemo gorilca, ki po uporabi zahteva malce več časa za čiščenje.

Na kakovost lesnih peletov vpliva predvsem surovina iz katere so sestavljeni, v sestavi kvalitetnih namreč ni oz. skorajda ni prisotnega lubja. Praviloma so izdelani iz stisnjene žagovine in lesnih oblancev. Imajo nižjo vsebnost vlage kot sam les, hkrati pa izjemno višjo kalorične vrednost. To da so peleti bele barve, pomeni da niso naravni, saj les oksidira zaradi kemijskih primesi za preprečevanje plesni, kar pa pomeni da niso več tako ekološki kot si morda predstavljamo. Peleti morajo biti lepe lesne, rjave barve in imeti prijeten vonj po lesu, saj to pomeni da so pridelani naravno in služijo svojemu namenu, ki je cenejše in bolj ekološko ogrevanje.

peleti

Lesni peleti

Peletiranje lesa se izvaja zato, da se standardizira različne vrste lesa na isto kakovost. Ogrevanje s peleti je avtomatizirano, kar zagotavlja večjo stopnjo varnosti in udobja. Za skladiščenje ne zavzamejo veliko prostora, prav tako je transport enostavnejši. Prav zaradi tega ker so peleti izdelani iz odpadnega lesa, je ogrevanje z njimi en najugodnejših načinov. Zaradi enostavnega doziranja v peč je ogrevanje s njimi udobno in enostavno.

Odstranjevanje pepela, ki pri segrevanju s peleti, je potrebno približno trikrat na sezono, kar je v primerjavi z drugimi prednostim tega načina ogrevanja praktično nič. Sedaj se jih v ugodnih cenovnih paketih ponuja že proti koncu poletja, kar pomeni da si lahko zalogo za zimo pripravite še ugodneje če se tega lotite pravi čas. Ker si vedno znova želimo najti načine, kako lahko pripomoremo k ohranjanju čistejše narave, je zagotovo da so peleti ena dobrih rešitev.