Proizvodni procesi zahtevajo stalno optimizacijo, ki poveča hitrost in obseg opravljenega dela ter razbremeni delavce v proizvodni liniji. Robotska in vakuumska prijemala omogočajo robotizacijo proizvodnje in delovnih procesov, pri tem pa zagotovijo prilagajanje vašim potrebam. Prijemala na ilirik.si/robotska-in-vakuumska-prijemala/ so rešitev, ki bodo spremenila vaš pogled na vsakdanje opravilo.

Robotizacija proizvodnih procesov

Robotizacija procesov postaja vse pomembnejši del sodobnega življenja, sam razvoj industrijskih robotov je vse hitrejši in boljši.

Zgodovina začetkov robotizacije sega več kot 100 let v preteklost, ko so bili prvič razviti prisilni manipulatorji, ki so lahko opravljali eno delo in bili mehansko vodeni. Kasneje z razvojem računalniških tehnologij, pa se je začela eksplozija razvoja strojev, nastal je tudi prvi industrijski robot. Danes tehnologija napreduje hitreje, vpeljava robotov v proizvodne procese pa podjetjem omogoča konkurenčnost proizvodnje.

robotska-in-vakuumska-prijemala

Kdaj izbrati robotska in vakuumska prijemala?

Robotska in vakuumska prijemala so kakovostni tehnični pripomočki namenjeni proizvodnim obratom. Pri izbiri pripomočkov za robotizacijo lastnega proizvodnega sistema ključno razmisliti o materialih (pol)izdelkov, ki jih bodo robotska in vakuumska prijemala prijela, odložila ali pridržala. Če so vaši izdelki ali polizdelki izdelani iz kovin, se lahko uporabi magnetna, v primeru nemagnetnih materialov (na primer les, nemagnetne kovine, plastika, steklo)pa mehanska in vakuumska prijemala. Skrbno izbrana prijemala morajo biti prilagodljiva in prilagojena potrebam uporabnika.

Ključno je, da pri izbiri prijemal poskrbite za izbiro strokovne ekipe, ki bo izdelavo prilagodila vašim potrebam, pri čemer je ključno upoštevanje načrtovanih obremenitev. Hkrati pa bo ustrezno izbrana strokovno usposobljena ekipa lahko poskrbela za zanesljivost in dolgo življenjsko dobo vašega robotskega in vakuumskega prijemala. Ustrezno kakovost prijemal zagotavljajo podjetja, ki lahko svojo kakovost potrdijo s certifikati nadzornih organov oziroma inštitutov, ki kakovost tudi sami preverjajo (med pri nas najbolj pogostimi so na primer certifikati Bureau Veritas).

Mehanska prijemala so uporabna, ko ni možno izbrati magnetno ali vakuumsko tehnologijo. Na voljo so v različnih izvedbah, ki se lahko prilagodi vašim potrebam in zahtevam, podobno velja za vodenje teh prijemal. Po naročilu se lahko odločite tudi za kombinirano izvedbo.