Bled je eden najlepših krajev v Sloveniji, ki s svojo lepoto privablja številne domače in tuje obiskovalce. Kraj odlikujejo naravne lepote, ugodna geografska lega južno od Alp in zgodovinske znamenitosti. Podobo Bleda pozna domala ves svet. Bled ima čudovite naravne in kulturne znamenitosti ter značilne posebnosti, kot so pletna, slastna kremna rezina in fijakerji ali izvoščki.

Pletna je tradicionalen čoln, ki ga izdelujejo domačini in je poznan le na Bledu. Pletnarji so obiskovalcem na voljo pod hotelom Park, v Veliki Zaki, na Mlinem in v Zdraviliškem parku. Fijakerji so odprte kočije, ki imajo na Bledu dolgo tradicijo.
Med naravne znamenitosti spadajo Blejsko jezero, Blejski otok in veličastni osamelci nad Blejskim jezerom. Okoli Blejskega jezera vodi 6 km dolga pot, ki je ravno prava za lažjo rekreacijo, kot je vožnja s kolesom ali sprehod.

bled

Veslanje je ena izmed najbolj ljubih aktivnosti, ki se odvijajo na jezeru saj je tradicija veslaškega športa že zelo stara. Na Blejskem otoku je bilo nekdaj svetišče boginji ljubezni Živi, sedaj pa tam stoji gotska cerkev Marijinega vnebovzetja, do katere je treba prehoditi 99 kamnitih stopnic. V cerkvici je legendarni zvon želja iz leta 1543. Nad Blejskim jezerom urejene stezice vodijo na veličastne osamelce, kot so Straža, Ojstrica, Osojnica in Kuhovnica. Na vrh Straže se lahko povzpnemo po urejeni sprehajalni poti ali se peljemo s sedežnico. Na vrhu je Pustolovski park Bled s 65 različnimi plezalnimi elementi.

V poletnem času se Straža spremeni v adrenalinsko sankališče, v zimskem času pa v smučišče, ki ima organizirano šolo smučanja in je opremljeno tudi za nočno smuko. Največja kulturna znamenitost Bleda je Blejski grad, katerega zgodba sega v daljno leto 1004. Za grad je značilna dvojna struktura, ki jo sestavljata zunanji del z obzidjem in poslopji za služničad ter utrjen osrednji del, namenjen bivanju fevdalnih gospodov. Blejski grad je danes urejen kot razstavni objekt. Na grajskem dvorišču v poletnih mesecih potekajo številne kulturne prireditve, še posebej so obiskani viteški dnevi.

Na Bledu so poleti najbolj priljubljene aktivnosti plavanje in kopanje, poletno sankanje, igranje mini golfa, pustolovski park, sprehodi, veslanje in čolnarjenje ter ribolov. Okoli Blejskega jezera vozi v poletnem času tudi turistični vlakec. Za zabavo je poskrbljeno v Casino Bledu in v sobi pobega ter za najmlajše v Deželi ljudskih pravljic, kjer domujejo povodni mož, divja baba z Babjega zoba, vile, Ajdovska deklica in divji lovci na zlatoroga. Bled je nepozaben kraj za romantično poroko. Ponuja številne lokacije za poroke in svatbe, med katerimi je najbolj priljubljena Blejski grad.