Zobje in ustna votlina so podvrženi različnim bakterijam, ki lahko vodijo do različnih težav ustne votline. Ena izmed pogostih težav so vnete dlesni. Zato je pogosto tudi vprašanje za vnetje dlesni  – kaj pomaga? Pomagate si lahko z vrsto različnih domačih zdravil, ki bodo preprečile, da se vnetje nadaljuje in bi napredovalo v hujše bolezensko stanje. Preventiva je seveda najbolj priporočljiva. To pomeni, da si redno ščetkate in nitkate zobe, poleg tega pa redno obiskujete zobozdravnika, ki vam očisti še zobni kamen.

Vnetje dlesni

Vnetje dlesni se strokovno imenuje tudi gingivitis in se pojavi, ko se bakterije na zobeh ne očistijo dovolj. To pomeni, da ima posameznik slabo ustno higieno. V nekaterih primerih do vnetja dlesni pride tudi zaradi kajenja, nekaterih bolezni, lahko pa se prenaša tudi dedno. Ko se govori o vnetih dlesnih, se na predelu, kjer se zob dotika dlesni, nabirajo bakterije, ki povzročijo to bolezensko stanje. Če se stanje hitro prepozna in odpravi, škoda ne bo prevelika, v nasprotnem primeru pa lahko bolezensko stanje napreduje do paradontoze, ki pa je resna bolezen ustne votline, saj začne zobno tkivo propadati in v najslabšem primeru lahko začnejo izpadati zobje.

Vnetje dlesni se lahko hitro prepozna, saj ima posameznik navadno hitro vidne simptome. Sem spadajo temno rdeče dlesni, ki krvavijo pri ščetkanju zob. Dlesni izgledajo tudi mehke in otekle in pri stiku zoba z dlesnijo in zobom se pojavijo žepki. Zaradi vnetih dlesni je zadah neprijeten, dlesni pa so tudi boleče in velikokrat se pojavijo ranice, kot so afte.

Takoj, ko se opazi, da so dlesni vnete se lotite zdravljenja. V prvi vrsti pomaga temeljito ščetkanje in nitkanje, ki pomaga, da se stanje pozdravi v nekaj dneh pa vse do dveh tednov. Za hitrejše okrevanje pomagajo tudi domača zdravila, kot je grgranje čaja žajblja ali pa izpiranje ustne votline s fiziološko raztopino. Na trgu obstajajo tudi različna oralna pršila, kot je Smrekovit, ki uspešno zdravijo vnete dlesni in ostalih težav v povezavi z ustno votlino. V redkih primerih, če se vnetje dlesni ne pozdravi v nekaj tednih, je potreben obisk zobozdravnika, ki vam bo preveril stanje in vam svetoval kako naprej.