Otrok je najlepše darilo za srečen par, ki želi svoje znanje, izkušnje in ljubezen prenesti na novega družinskega člana. Danes številni mladi pari izvedejo test nosečnosti (http://www.nadlani.si/zanimivosti/test-nosecnosti/), ki s svojima znamenitima dvema črticama naznani enega najbolj srečnih trenutkov v življenju. Čeprav obstajajo številne različne metode in znaki za ugotavljanje nosečnosti, pa je prav test nosečnosti tisti, ki je najbolj zanesljiv in z največjo verjetnostjo potrdi stanje blaženosti. Toda katere teste nosečnosti sploh poznamo, kako delujejo in kateri izmed njih vam poda najbolj zanesljiv in natančen rezultat?

test nosečnosti

Kako deluje test za ugotavljanje nosečnosti?

Največji delež parov posumi na nosečnost ob izostanku menstruacije. V tem primeru je najbolje, da se odpravite v lekarno ali specializirano prodajalno in kupite test nosečnosti za domačo uporabo. Ta je namenjen ugotavljanju nosečnosti s pomočjo urina, v katerem meri raven hCG-ja – hormona, ki ga žensko telo začne v bistveno večjih količinah izločati med nosečnostjo. Na trak testa so nanešeni posebni reagenti, ki se aktivirajo ob prisotnosti večje količine hCG-ja in tako potrdijo nosečnost.

V prvem koraku se na testno površino nanese urin, ki skozi kanal potuje vse do kontrolnega okenca, kjer se nato odčita rezultat. Če je v njem prisoten hCG, potem se na okencu pokaže dodatna barvna črtica, ki potrjuje nosečnost.  Poudariti je potrebno, da pri opravljanju testa za ugotavljanje nosečnosti, vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Le tako bodo rezultati zanesljivi in pravilni.

Načini za ugotavljanje noečnosti

Če mislite, da ste noseči, potem so vam na voljo naslednje metode:

  • Najbolj zanesljiv in natančen način za ugotavljanje nosečnosti je nedvomno laboratorijska analiza krvi, kjer preverijo raven hormona hCG ali beljakovine torfoblastični beta-globulin. Izvid testiranja je 100% zanesljiv.
  • Lahko se naročite pri ginekologi, ki bo opravil pregled z ultrazvokom, vendar je tak način ugotavljanja nosečnosti primeren šele po petem dnevu izostanka menstruacije.
  • Nosečnost lahko potrdite kar doma, tako da opravite test nosečnosti. Priporoča se, da slednjega opravite tretji dan po izostanku menstruacije, saj so takrat rezultati že veliko bolj zanesljivi.

Ste na testu opazili dve črtici? Naslednji korak je, da kontaktirate svojega ginekologa in se naročite na pregled. Mi pa vam čestitamo.