Ste že slišali za ta izraz? Če nimate ali še niste imeli nobenih težav z zobmi, potem najverjetneje ne. Gre za tako imenovano panoramsko slikanje zob in obraznih kosti v 2D obliki. Strokovnjaki s tega področja vam naredijo ortopan sliko zob, zobozdravnik pa lahko na podlagi te slike oceni, kakšno je vaše stanje zob.


Ortopan slika pokaže zelo obsežno sliko vaših zob – vidi se stanje zob, zgornje in spodnje čeljusti, zobnih korenin, obzobnega tkiva in kostne strukture. Tovrstno slikanje se uporablja pri različnih poškodbah zob pri rutinski diagnostiki pri prvem pregledu, z njo se lažje oceni izgubo zob pri parodontozi, odličen pripomoček pa je tudi pri načrtovanju kirurških posegov v ustni votlini. S tem slikanjem se lažje odkrije zobne gnilobe, nepravilno izraščene zobe, tumorje, ciste ali gnojna vnetja, na njej lahko vidimo rast zob pri otrocih, zobozdravnik pa na podlagi te slike lažje načrtuje različne posege.

ortopan
Obstaja več možnih načinov ortopan slikanja: panoramsko slikanje, ki pokaže celo sliko čeljusti (zobozdravniki se tega poslužujejo, ko načrtujejo popravila zob); intraoralno slikanje, ki slika največ tri zobe od krone do korenin. Take slike so natančnejše od panoramskih, uporabljajo pa se pri zobnih gnilobah in podobnih stvareh; kefalometrija da stransko sliko glave. Na tej sliki se označijo referenčne točke, zobozdravnik pa jo potrebuje, da natančno določi položaj vaše čeljusti, da se ne poruši simetrija obraza. Uporabna je tudi za določanje grizne ravnine pri pacientih, ki so brez zob; tomografija prikaže prečen prerez čeljusti. Danes je to slikanje nadomestil CT, ki da natančnejšo sliko. Uporabna je, ko zobozdravnik načrtuje zobne vsadke, saj lahko na tej sliki vidi, kje potekajo živci; okluzalno slikanje da sliko celega ustnega neba ali pa ustnega dna. Tovrstne slike se uporablja pri zlomih čeljusti, razpokah ali čem podobnim.


Ortopan slikanje lahko pokaže tudi skriti karies, ki ga zobozdravnik pri rednem pregledu ne vidi oziroma ga ne odkrije. Gre torej za zelo uporabno tehnologijo, katere se je poslužuje čedalje več zobozdravnikov.